Genetski potpis predviđa metastaze i preživljenje pacijenata s karcinomom bubrega svijetlih stanica


Genetski potpis predviđa metastaze i preživljenje pacijenata s karcinomom bubrega svijetlih stanica

Među pacijentima s rakom bubrega, čini se da aktivnost četiri specifična gena u stanicama raka može predvidjeti rizik od širenja tumora i pacijentove šanse za preživljavanje, ukazuje nova studija.

Spomenuto otkriće bi potencijalno moglo postati alat za bolje razumijevanje tijeka bolesti u ranoj fazi. Pacijenti s profilom raka s velikom vjerojatnošću širenja mogli bi se pomnije pratiti kako bi se brzo otkrio i liječio svaki rast tumora.

Rak bubrega svijetlih stanica najčešći je oblik raka bubrega u odraslih osoba. Ako je tumor ograničen na bubrege, prognoza je često povoljna, no ako se proširio na kosti, što se događa u oko trećine bolesnika, petogodišnja stopa preživljenja je samo oko deset posto.

Inače, imunoterapija poznata kao inhibitori kontrolnih točaka posljednjih je godina postala važan tretman za pacijente s rakom bubrega svijetlih stanica. No uobičajeno je da stanice raka razviju otpornost na liječenje, što se djelomično može pripisati čimbenicima u okruženju oko stanica raka, takozvanom tumorskom mikrookruženju.

Ovo istraživanje pokazalo je da istodobna prekomjerna ekspresija gena - SAA1, SAA2, APOL1 i MET - sugerira da pacijent ima veći rizik od razvoja tumora koji se širi i lošijeg je ishoda preživljavanja.

Izvor:
Nature Communications