GSK dobio odobrenje od ALMP-a za stavljanje u promet lijeka alli®


GSK dobio odobrenje od ALMP-a za stavljanje u promet lijeka alli®

Tvrtka GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSK) jučer je dobila odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (ALMP) za stavljanje u promet lijeka alli (orlistat u dozi od 60mg) u Hrvatskoj bez liječničkog recepta.

To je prvi i jedini lijek za smanjenje tjelesne težine koji je dostupan bez liječničkog recepta čime su se otvorila vrata novom načinu liječenja u borbi protiv prekomjerne težine i pretilosti.

Lijek alli koji je osim u Hrvatskoj dostupan i u zemljama Europske unije, namijenjen je osobama s indeksom tjelesne mase od 28 kg/m2 i većim. Korisnicima će biti dostupan u ljekarnama, gdje će dobiti sve informacije o lijeku i načinu upotrebe. alli će u hrvatske ljekarne stići u sljedećim mjesecima.

Predsjednik GSK Consumer Healthcare Europe Manfred Scheske izjavio je: "Lijek alli u SAD-u uspješno je pomogao milijunima korisnika da postupno i kontinuirano mršave te usvoje zdraviji način življenja. Veselimo se mogućnosti ostvarivanja jednako uspješnih rezultata u Europi".

Klinička istraživanja pokazala su da lijek alli, kad se koristi u kombinaciji sa niskokaloričnom dijetom s manjim sadržajem masti, može pomoći korisnicima izgubiti 50 posto više tjelesne mase nego samo dijetom. To znači da bi svaka osoba koja bi samo dijetom izgubila dva kilograma, uzimanjem lijeka alli izgubila još jedan dodatni kilogram. Lijek djeluje tako da sprečava da tijelo apsorbira određenu količinu masti iz hrane i pretvori ih u višak kilograma. Korisnicima će biti dostupna i web stranica sa cjelovitim programom pomoću kojega će lakše promijeniti svoj životni stil i postignuti željene ciljeve vezane za smanjenje tjelesne težine.

Profesor Stephan Jacob, vodeći europski stručnjak za pretilost iz Instituta Cardio-Metabolic u Njemačkoj, dodao je: "Istraživanje je pokazalo da ljudi troše milijune eura na lažne dijete, "čudesne tablete" i potencijalno opasne dodatke za mršavljenje koji nemaju znanstvene dokaze o djelotvornosti. Omogućujući dostupnost licenciranog lijeka bez liječničkog recepta, korisnici će imati mogućnost pristupa dokazanoj terapiji koja će im pomoći u njihovoj borbi protiv viška kilograma. Za mnoge, gubitak kilograma može postati preduvjet poboljšanja općeg zdravlja i samopouzdanja".

Izvor:
Grayling