Hijaluronidaza-1 pojavljuje se kao ključni regulator šećera u krvi nakon obroka


Hijaluronidaza-1 pojavljuje se kao ključni regulator šećera u krvi nakon obroka

Nedavna studija otkrila je iznenađujući novi faktor u sposobnosti tijela da regulira šećer u krvi nakon obroka. Naime, pokazalo se, da enzim nazvan hijaluronidaza-1 (HYAL1) igra ključnu ulogu u suzbijanju prekomjerne proizvodnje glukoze u jetri, posebno nakon obroka.

Smatra se, da bi ovo otkriće moglo otvoriti nova vrata za liječenje metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2, gdje je kontrola šećera u krvi narušena.

Studija se usredotočila na hijaluronan (HA), molekulu šećera koja prirodno naglo raste u krvotoku nakon obroka. Dok je HA poznata po svojoj ulozi u strukturi tkiva i upali, ovo istraživanje otkriva njezinu neočekivanu vezu s metabolizmom glukoze. Pokazalo se, da HYAL1, koja razgrađuje HA u jetri, pomaže u zaustavljanju glukoneogeneze - procesa kojim jetra proizvodi glukozu iz izvora koji nisu ugljikohidrati. Normalno, glukoneogeneza se potiskuje nakon obroka kako bi se spriječili skokovi šećera u krvi, ali kod dijabetesa ostaje preaktivna.

S obzirom na to da dijabetes pogađa milijune ljudi diljem svijeta, ovo istraživanje ističe zanemaren, ali ključan dio metaboličke slagalice koji bi mogao dovesti do novih strategija za upravljanje dijabetesom, poput pojačavanja aktivnosti HYAL1 ili manipuliranja razinama HA nakon obroka.

Izvor:
Life Metabolism