Histerektomija može imati dugoročne zdravstvene rizike po žene


Histerektomija može imati dugoročne zdravstvene rizike po žene

Žene u kojih je izvršeno uklanjanje maternice ili histerektomija, izložene su većem riziku od srčane bolesti i drugih zdravstvenih problema, čak i ako su zadržale jajnike, ukazuje nova studija. Inače, histerektomija je drugi najčešći kirurški zahvat koji se prakticira u ginekologiji.  

Histerektomija je sama po sebi siguran postupak, a izvodi se zbog raznih razloga, poput mioma maternice, endometrioze, prolapsa maternice ili kronične boli u zdjelici. Rak maternice nije čest razlog izvođenja histerektomije.

Uočeno je da žene u kojih je izvršena histerektomija imaju 13 posto veći rizik od hipertenzije, 14 posto veći rizik od povišenog kolesterola, 18 posto veći rizik od pretilosti te 33 posto veći rizik od srčane bolesti.

Dugoročni rizici po zdravlje bili su posebno izraženi u žena u kojih je histerektomija izvršena u mlađoj životnoj dobi. Pa su tako žene u kojih je histerektomija učinjena prije 35. godine imale 4,6 puta veći rizik od kognestivnog zatajivanja srca i 2,5 puta veći rizik od koronarne bolesti srca.

Dosada se znalo da uklanjanje jajnika može imati dugoročne posljedice po zdravlje žena, no rezultati ove studije su potvrdili da i sama histerektomija nosi određene rizike posebice za žene u kojih je učinjena histerektomija prije 35. godine.

Svakako treba istaknuti da u velikom broju slučajeva histerektomija nije nužna te da postoje alternativne terapije, pa se tako za miom maternice može primjeniti ablacija endometrija i embolizacija mioma.

Izvor:
Menopause