Hormonska terapija za rak prostate povezana s rizikom od Alzheimera


Hormonska terapija za rak prostate povezana s rizikom od Alzheimera

Hormonska terapija za rak prostate može u muškaraca značajno povećati rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da pacijenti koji dobivaju androgen deprivacijsku terapiju za rak prostate imaju dva puta veći rizik od Alzheimerove demencije nego pacijenti koji ne dobivaju hormonsku terapiju. Rizik od Alzheimerove bolesti se dodatno povećava ukoliko se hormonska terapija prima dulje od godinu dana.

Inače, poznato je da muški spolni hormoni znani kao androgeni potiču rast stanica raka prostate. Stoga, kako bi se usporio rast raka prostate, liječnici ponekad koriste lijekove za smanjenje razine androgena u tijelu ili koriste lijekove koji blokiraju djelovanje androgena.

Smatra se da postoji nekoliko načina na koji muški hormoni mogu utjecati na rizik od Alzheimerove bolesti. Jedan od njih je da androgeni drže cirkulirajuće razine beta amiloida u krvi niskim, a poznato je da se nakupljanje beta amiloida u mozgu povezuje s razvojem Alzheimerove demencije.

Jednako tako, androgen deprivacijska terapija može štetno djelovati i na zdravlje krvnih žila, što u konačnici može utjecati i na funkcioniranje mozga.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology