HZTM: Nedostaju sve Rh negativne krvne grupe i A+ krvna grupa


HZTM: Nedostaju sve Rh negativne krvne grupe i A+ krvna grupa

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) priopćio je kako nedostaje krvi u zalihama svih Rh negativnih krvnih grupa i A+ krvne grupe. Darivanjem krvi možete pomoći pojačati zalihe tih krvnih grupa i pomoći potrebitima.

Dobrovoljni darivatelji krvi mogu se odazvati na akciju prema rasporedu darivanja krvi koji je objavljen na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu ili se javiti u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj ulici u Zagrebu.

Svaka doza darovane krvi testira se svaki puta na četiri obvezna biljega prisutnosti uzročnika krvlju prenosivih bolesti: na biljege virusa hepatitisa B (HBV), virusa hepatitisa C (HCV) i HIV-a te na biljeg uzročnika sifilisa (Treponema Pallidum).

Ako je uzorak krvi davatelja reaktivan u inicijalnom serološkom testu taj uzorak krvi ponovno se testira 2x istim testom. Ukoliko u ponovljenom testiranju rezultat bude reaktivan davatelj krvi se uvodi u pripadajući registar: Registar A, Registar B, Registar C i Registar S i dalje se postupa prema propisanom algoritmu (obaviještavanje davatelja krvi, proširena i potvrdna testiranja).

Svaki davatelj krvi u kojeg je nađena reaktivnost u testiranju ima pravo znati što to znači za njegovo zdravstveno stanje te se može javiti u Savjetovalište za davatelje krvi kako bi mu se mogli objasniti nalazi.

Izvor:
HZTM