HZZO nabavio 32 umjetne pužnice


HZZO nabavio 32 umjetne pužnice

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je za ukupno 32 umjetne pužnice za ovu godinu izdvojio oko 3 milijuna kuna, te su pužnice danas, 18. travnja 2018. godine, isporučene Kliničkom bolničkom centru (KBC) Sestre milosrdnice. KBC Sestre milosrdnice, kao središnje tijelo za zajedničku nabavu, proveo je nabavu implantata za uho, uključujući umjetne pužnice. Tako je nabavljeno 13 pužnica za jako malu djecu, 15 pužnica za djecu, adolescente i odrasle, te 4 pužnice za starije osobe.

Utvrđivanje postojanja medicinske indikacije i davanje odobrenja za ugradnju slušnih implantata isključivo je u nadležnosti struke, odnosno Povjerenstva za ugradnju umjetne pužnice i implantata za srednje uho pri KBC-u Sestre milosrdnice. Kandidati se boduju prema utvrđenim kriterijima te se formira lista osiguranih osoba temeljem koje se dodjeljuju pužnice, s time da djeca imaju prioritet.

Prva umjetna pužnica u Hrvatskoj je ugrađena 19. lipnja 1996. godine na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC Sestre Milosrdnice, a potom su uslijedile ugradnje i u drugim centrima, KBC Zagreb, KBC Split, KBC Rijeka i KBC Osijek.

U KBC Sestre Milosrdnice danas djeluje Referentni centar za kohlearnu implantaciju, kirurgiju nagluhosti i gluhoće s timom vrhunskih stručnjaka. Od 1999. godine sredstva za pužnice prikupljala su se putem humanitarnih akcija, a od 2004. godine do danas umjetne pužnice financira HZZO. Do sada je u Hrvatskoj u 22-je godine ugrađeno 680 umjetnih pužnica.

Izvor:
HZZO