HZZO osigurao 7,2 milijuna kuna za hitnu medicinu u turističkoj sezoni


HZZO osigurao 7,2 milijuna kuna za hitnu medicinu u  turističkoj sezoni

Na 36.-oj redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o financiranju provođenja hitne medicine ozlijeđenih i oboljelih osoba na državnim cestama na području Republike Hrvatske tijekom turističke sezone, od lipnja od rujna 2013. godine.

HZZO je osigurao 7,2 milijuna kuna za ukupno 14 timova. Na ovaj se način tijekom turističke sezone osigurava dodatna kvaliteta i sigurnost, kako građanima Republike Hrvatske tako i stranim turistima koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku.

Financiranje pripravničkog staža za doktore medicine        

HZZO će financirati pripravnički staž doktora medicine u 2013. godini, u zdravstvenim ustanovama i kod drugih ugovornih subjekata koji imaju sklopljen ugovor za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. S obzirom na ograničena financijska sredstva u 2013. godini provest će se prvi javni natječaj za financiranje pripravničkog staža doktora medicine jer se radio o  deficitarnoj struci nužno potrebnoj za funkcioniranje zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj.

Financiranje pripravničkog staža provodit će se za doktore medicine utvrđene u Listi prvenstva pripravnika koja će se utvrditi nakon javnog natječaja. Broj slobodnih pripravničkih mjesta utvrdit će se na osnovi podataka pribavljenih od strane ugovornih zdravstvenih ustanova.

HZZO financira specijalizaciju iz obiteljske medicine za 10 doktora

HZZO će raspisati natječaj za specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika iz obiteljske medicine za akademsku godinu 2013/2014., za ugovorne privatne zdravstvene radnike, te će financirati specijalizaciju za 10 doktora iz cijele Hrvatske.

Cilj financiranja specijalizacija je usklađivanje sa standardima Europske unije što će ujedno utjecati i na podizanje kvalitete pružanja zdravstvene zaštite svim osiguranim osobama HZZO-a. Prednost će imati kandidati s područja županija u kojima Mreža javne zdravstvene službe nije popunjena, te kandidati s boljim prosjekom ocjena sveučilišnog diplomskog studija.