Imunoterapija obećava u liječenju uznapredovale leukemije


Imunoterapija obećava u liječenju uznapredovale leukemije

Eksperimentalna terapija znana kao adoptivna T-stanična terapija, mogla bi biti nova terapija za liječenje smrtonosne leukemije u odraslih osoba, akutne limfoblastične leukemije (ALL), nadaju se američki znanstvenici.

Naime, pet odraslih bolesnika oboljelih od akutne limfoblastične leukemije, postiglo je potpunu remisiju, kada je u njih nakon standardne kemoterapije primjenjena adoptivna T-stanična terapija, oblik imunoterapije.

Inače, akutna limfoblastična leukemija (ALL) poznata i kao akutna limfocitna leukemija, najčešća je zloćudna bolest dječje dobi, no pogađa i sve uzraste. U odraslih osoba se najčešće javlja oko 50. godine. Obično se oko 30 posto odraslih bolesnika uspije izliječiti.

Akutna limfoblastična leukemija napreduje brzo, i bolesnici mogu umrijeti u roku od nekoliko tjedana, ukoliko se ne liječe. Kao početna terapija primjenjuje se kemoterapija u tri odvojene faze.

Nažalost, u slučajevima recidiva bolesti, akutna limfoblastična leukemija je često otporna na većinu kemoterapeutika.

"

Što je adoptivna T-stanična terapija?

Limfociti se dijele na T i B limfocite. T limfociti prepoznaju promijenjene stanice, bore se protiv njih (na primjer uništavaju stanice zaražene virusom), štite ih ili reguliraju odgovor ostalih dijelova obrambenog sustava.  B limfociti stvaraju protutijela, bjelančevine koje nas štite od infekcija.

Adoptivna T-stanična terapija je takav oblik liječenja pri kojem se izvan tijela bolesnika uzgoje bolesnikovi T-limfociti koji uništavaju samo određene, obično tumorske stanice. U ovom slučaju su to stanice bolesnikove akutne limfoblastične leukemije. Uzgajanje T limfocita specifičnog učinka je metoda koja je tek u povojima tako da ćemo pravi domet ove metode liječenja moći procijeniti tek za nekoliko godina.  

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.
Klinika za unutarnje bolesti, Klinički bolnički centar Zagreb

"

Izvor:
Science Translational Medicine