Stopa preživljavanja od akutne limfoblastične leukemije popela se na 90 posto


Stopa preživljavanja od akutne limfoblastične leukemije popela se na 90 posto

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da se stopa preživljavanja od akutne limfoblastične leukemije (ALL), najčešće zloćudne bolesti dječje dobi, u razdoblju od 1990. do 2005. povisila s 84 posto na 90 posto.

Ukoliko oboljelo dijete preživi pet godina, smatra se izlječenim, obzirom da nakon tog vremenskog perioda rijetko koje dijete umre.

Prije 50 godina akutna limfoblastična leukemija (ALL) bila je neizlječiva bolest, a danas se u 90 posto slučajeva može izliječiti, što predstavlja nevjerojatan napredak.

Akutna limfoblastična leukemija (ALL) zloćudna je bolest krvotvornog tkiva, a karakterizira je nakupljanje i bujanje zloćudno promijenjenih limfocita - bijelih krvnih stanica - u koštanoj srži, perifernoj krvi, te u završnoj fazi nakupljanje limfocita u svim tkivima organizma.

Ukoliko dijete postane umorno, bezvoljno, blijedo, izgubi apetit i tjelesnu težinu te po koži dobije brojna točkasta krvarenja ili modrice, treba posumnjati na akutnu limfoblastičnu leukemiju. Nakon nekog vremena djeca postaju sklona infekcijama, a često se javljaju i boli u kostima.

Bolest može brzo napredovati ukoliko se ne liječi kemoterapijom.

Uzrok akutne limfoblastične leukemije nije poznat.

Prema mišljenju znanstvenika, budaća istraživanja trebaju donijeti rezultate koji bi omogućili da se sva oboljela djeca mogu izliječiti.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology