Imunoterapija prije operativnog zahvata može pomoći u borbi protiv visokorizičnog raka dojke


Imunoterapija prije operativnog zahvata može pomoći u borbi protiv visokorizičnog raka dojke

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici iz Yale Cancer Center (YCC) pokazalo je da žene s visokorizičnim HER2 negativnim karcinomom dojke liječene prije operativnog zahvata imunoterapijom, plus PARP inhibitorom i kemoterapijom, imaju višu stopu potpune eradikacije raka iz dojke i limfnih čvorova, nego kada se prije operacije primjenjivala samo kemoterapija.

Smatra se da ovi rezultati pružaju dodatne dokaze o kliničkoj vrijednosti primjene imunoterapije kod karcinoma dojke u ranom stadiju  i sugeriraju nove načine korištenja imunoterapeutika, posebno kod karcinoma dojke koji su pozitivni na estrogenski receptor (ER+) i negativni na HER2 receptor (HER2-).

Od imunoterapeutika se prije operacije davao inhibitor imunoloških kontrolnih točaka durvalumab, a od PARP inhibitora olaparib.

Inače, u 1 od 8 žena se tijekom njihova života dijagnosticira rak dojke. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti postoji dobra šansa za oporavak. Stoga je izuzetno bitno da žene redovito pregledavaju svoje dojke kako bi uočile bilo kakve promjene na njima.

Izvor:
Yale University