Injekcije Botoxa: Opcija i za hitnu inkontinenciju?


Injekcije Botoxa: Opcija i za hitnu inkontinenciju?

Nova studija provedena na gotovo 250 žena u pedesetim godinama, pokazala je da Botox (botulinum toksin A), koji se koristi za uklanjanje bora, može pomoći i ženama s hitnom inkontinencijom.

Hitna inkontinencija predstavlja iznenadan, jak i nezatomljiv nagon na mokrenje neposredno prije nekontroliranog istjecanja manjih ili većih količina mokraće; česta je nikturija i noćna inkontinencija. To je najčešći oblik inkontinencije u starijih, no pogađa i mlađe osobe. U SAD-u, gotovo svaka peta žena starije životne dobi, ima problema s inkontinencijom.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), već je odobrila Botox injekcije za liječenje urinarne inkontinencije kod osoba s neurološkim stanjima kao što su ozljede leđne moždine i multipla skleroza.

Ova studija pokazala je da je primjena Botoxa učinkovita kao i lijek solifenacin u liječenju hitne inkontinencije.

Liječenje se sastoji od ubrizgavanja Botoxa u mokraćni mjehur što rezultira opuštanjem mokraćnog mjehura te samim tim i povećanjem kapaciteta mjehura i smanjenjem urinarne inkontinencije. Botox se aplicira na 15 ili 20 mjesta.

Postupak se izvodi uz pomoć cistoskopije, pregleda kojim se uz pomoć instrumenta cistoskopa može pregledati unutrašnjost mokraćnoga mjehura i mokraćne cijevi. Cistoskopija može zahtijevati opću anesteziju.

Stručnjaci se nadaju da bi FDA mogla odobriti primjenu Botoxa u liječenju idopatske hitne inkontinencije u odraslih osoba, u slučajevima kada standardna terapija za hitnu inkontinenciju ne daje rezultate.

Izvor:
New England Journal of Medicine