Injekcije kortikosteroida za ublažavanje boli u leđima povezane s rizikom od prijeloma kralješka


Injekcije kortikosteroida za ublažavanje boli u leđima povezane s rizikom od prijeloma kralješka

Nova studija provedena na 6.000 ispitanika pokazala je da su osobe starije životne dobi koje primaju kortikosteroidne injekcije kako bi ublažile bol u donjem dijelu leđa i nogama, izložene većem riziku od prijeloma kralješka.

Stoga stručnjaci upozoravaju da bi starije osobe koje imaju nižu gustoću kostiju, svakako trebale biti na oprezu kod primjene injekcija kortikosteroida.

Injekcije kortikosteroida često se primjenjuju u slučajevima kompresije živca, a uzrok te kompresije mogu biti hernija intervertebralnog diska ili spinalna stenoza.

Hernija intervertebralnog diska je najčešći uzrok križobolje, a do nje dolazi usljed slabljenja vezivnog prstena diska, te posljedičnog izbočenja diskalne jezgre u kralješnički kanal koji potom vrši pritisak na živce i uzrokuje bol.

Spinalna stenoza je stanje koje se javlja u starijih odraslih osoba kod kojeg dolazi do postepenog sužavanja prostora oko leđne moždine i korjena živaca. Kao posljedica nastaje bol, ali i slabost mišića, te promjena osjeta.

Injekcije kortikosteroida mogu donijeti privremeno olakšanje boli, no zna se da kortikosteroidi mogu tijekom vremena uzrokovati smanjenje gustoće kostiju.

Ova studija je pokazala da svaka nova serija injekcija kortikosteroida povećava rizik od prijeloma kralješka za 21 posto.

Izvor:
Journal of Bone and Joint Surgery