Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pitanje za dr Richtera


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

31.01.2020. 16:26

Postovani, imam dete od 7 meseci koje je povracalo vise puta 2 sata nakon pirinca, a verovatno i kukuruznog brasna. Imam informaciju da ste vrlo upuceni u FPIES. Pisem iz Srbije. Isla sam kod 2 gastroenterologa, nikakav odgovor nismo dobili. Kako mogu da stupim u kontakt sa Vama i da li imate preporuku za dr iz Srbije za kojeg znate da je upucen u ovo? Unapred hvala

Darko Richter, dr. med.

02.02.2020. 20:40

Vrlo vjerojatno jest FPIES. To bi trebalo vidjeti s alergologom, ili gastroenterologom koji zna o FPIES-u. Nema nekih posebnih testova, osim eventualno kalprotektin u stolici, no taj nalaz vrijedio bi samo ako bi bio uzet u prvoj stolici nakon obroka riže, i povraćanja, odnosno, proljevaste stolice. Inače, rade se i alergološki testovi na mlijeko, jaje, kikiriki, te rižu, i sve na što se sumnja za FPIES kukuruz, kažete), i to zato, da se isključi standardna alergija, posredovana IgE protutijeliama. Ova intolerancija (FPIES) obično prođe sama od sebe za 2-3 godine, pa otprilike kada navrši 2-2,5 godine ide se isprobavati u kontroliranim uvjetima (provokacijski pokus, doziranom količinom riže).
Ne poznam dobro gastroenterologe u Beogradu, ali znam da je izvrsna alergologinja doc. Marina Atanacković-Marković (Tiršova). No, da li se baš bavi FPIES-om, ne znam. Moguće je da su oni, kao i dosta alergolgoa, to prepustili gastroenterolozima.

03.02.2020. 09:30

Doktore znam za Marinu, zakazala sam pregled privatno kod nje, ali ceka se i po 2 meseca. Tako da ne mogu da ocekujem skoriji susret sa njom. Prema Vasem iskustvu, ukoliko je i kukuruz problem, da li treba da menjam svoju ishranu (posto beba doji), a ne znam da li reaguje na nesto iz mleka, jer je poceo sa cvrstom hranom (voce i malo povrce), pa je stolica uvek razlicita. Isto tako, znam da se na primer u svim lekovima nalaze derivati kukuruza, kao i u svim formulama za bebe.

Darko Richter, dr. med.

06.02.2020. 00:05

Vrlo je rijetko da dijete reagira na majčino mlijeko. to bi moglo značiti da se u preharni majke nalazi ono, na što regira kod direktne konzumacije. Također, rijetko je da netko reagira na više od 1 do najviše 2 namirnice.
I kukuruz može smetati, ali to bi išlo na slični način kao i s rižom. Ne znam zbog čega krivite kukuruz.
Ako dijete dobro napreduje na težini, onda mu taj kukuruz ne smeta. Naime, postoji i tzv. kronični FPIES, kada nema ekspolzivne kliničke slike, a dijete ima povremene loše stolice i ne napreduje na težini. ali, ovo šot sam sada rekao vi ne znate, pa mi nije jasno zbog čega mislite da je kriv kukuruz.

06.02.2020. 13:10

Postovani, znam da postoji i hronicni, zato se i brinem. Sumnjam na kukuruz, zato sto je beba dan nakon povracanja pirinca, pojela (vise lizala) kolac od kukuruznog brasna i jabuke. Isto nakon 2 sata je usledilo povracanje. S obzirom da jabuku jede sumnjam da je bilo kukuruzno brasno. Isto sam shvatila da dete koje reaguje na jednu zitaricu, moze reagovati i na druge. Za sada dajem samo povrce i voce, a od mesa junece malo, posto povrce slabo jede. Tako se ne usudjujem da uvedem bilo kakve zitarice a ne znam ni kada bih. Prema Vasem iskustvu doktore, sta savetujete, da cekam sa ostalim zitaricama? Sta savetujete obicno u ovakvim slucajevima. Kukuruz i pirinac ne jedem vise, ali ako jedem neki kupovni proizvod, shvatam da tu ima maltodekstrin ili malitol ili sve neki derivati od kukuruza... Kada su Vasi pacijenti obicno prerastali ovu "alergiju", vrlo sam uplasena. Posebno zato sto je beba jela pirinac 5,6 puta, pa nakon prekida od par dana poceo da povraca. Tako da se sad trudim da namirnice koje uvedem, dajem 5,6 dana pa napravin prekid pa opet. Da bih videla hoce li reagovati. A eto, to kukuruzno brasno je bilo prvi put

Darko Richter, dr. med.

09.02.2020. 20:25

Ovo s kukuriznim brašnom nije jako uvjerljivo, barem ne za sada. FPIES traži određenu vidljivu količnu, a ne lizanje ili neku virtualnu količinu, za pravu reakciju. Također, nemojte se upuštati u kombinacije križnih (unakrsnih) reaktivnosti, već, uz izbjegavanje riže, dajte joj što god biste joj inače davali, s time da se pojedina namirnica, u ovakvim slučajevima, razmiče po 3 tjedna od prethodne. A i bolje je za razvijanje raznovrsnog ukusa u djeteta. Jer, ako proba u istom danu šljivu, piletinu i jabuku, dalje će jesti samo ono što mu se taj dan najviše svidjelo: obično je to šljiva. Ono ostalo, također mu se sviđa, ali u šljivi uživa, i od onog drugog okreće galvu. I onda se s vremenom razvije tzv. "picky eating" - razumijete što to znači. A to je jedna muka, jer, i FPIES prođe, ali "picky eating" vas muči cijelo djetinjstvo. FPIES prema knjigama prođe za 2-3 godine, dakle s 3-3,5 godine života, a po mojem iskustvu traje i nješto duže, do kraja predškolske dobi. No, valja probati nakon 2-3 godien, pa vidjeti.

10.02.2020. 00:30

Doktore, veliko Vam hvala na odgovorima. Mnogo ste mi pomogli. Svasta sam citala (cak sam se uclanila u neku facebook grupu, americku, gde su majke dece sa FPIES-om). Ima raznih slucajeva, do te mere da deca nakon virusa pocinju da reaguju i na prethodno "bezbedne" namirnice, koje su konzumirali vise meseci, ili razvijaju IgE alergije na te namirnice. Ja sam preplasena prosto. Kazite mi jos samo, sta mi savetujete sa mlecnim proizvodima i zitaricama, da li da odlazem do prve godine, da se za sada fokusiramo na voce, povrce, i jos neko meso.

Darko Richter, dr. med.

14.02.2020. 13:45

Za sada se fokusirajte samo na rižu, i, evenutalno kukurzu. Kukuruz možete još jednom provjeriti.
Ljudi, kada ne znaju, a lupkaju po tastaturi, pomisle da nešto znaju. Tako se pojavljuj i virusi, ali nije rije o FPIES-u, već o postenteritičnom sindromu koje može dobiti svako dijete nakon virusnog proljeva - ako se za vrijeme bolesti ne drži dijete kako treba, pa se proljev nastavi zbog mlijeka koje mu se gura prerano. No, istina jest da FPIES može bti "uvod" u IgE-alergiju - u oko 10% se naknadno razvije IgE-alergija (to je onaj tip alergije o kojem svi znaju sve, i najbolje je da doktor šuti).

LukaMatej

15.02.2020. 09:10

Pozdrav mali ima 6 god od 3 mj ima atopijski dermatitis.. s godinu mu je IGe bio 380.. s dvije godine 7.740.. s cetiri spao na 3.420.. s pet godina otisao na 10.700.. sad smo opet radili ukupi IGe koji 15.500.. Alergene radio prije godinu i po alergija na polem trave o stabala.. ljesnjak piletina.
Na terapiji smo floxotide i singular.. stanje koze je super al me muci ovoliko visok IgE..

Darko Richter, dr. med.

17.02.2020. 23:25

Pametni ljudi ne obaziru se na nalaz. Jednom kada je ukupni IgE povišen,onda je povišen, da li je 200 ili 15000, skoro da je nebitno, a posve je nebitno to pratiti iz godine u godinu. To ništa ne dokazuje niti ne opovrgava.

Mikaaja

25.02.2020. 17:45

Postovani doktore, pisala sam gore o decaku i sumnji na FPIES (nalog je bio blokiran). Danas sam merila bebu i otprilike je napredovao oko 600 gr od pocetka februara do danas. Da li je to u redu, beba ce za 5 dana imati 8 meseci i da li samo na osnovu ovoga mogu da iskljucim eventualne hronicne smetnje (u smislu da mu nesto smeta u mom mleku). Jer me analiziranje stolice zbunjuje. Stolice su uvek razlicite, nekada tecnije, nekada kasaste, narandzaste, zelene nekad i sluzave. Glavna prehrana je mleko, uz voce 1 obrok (jabuka, kruska) i povrce 1 obrok (uglavnom sargarepa, krompir, junetina, karfiol, brokoli, tikvica).

Darko Richter, dr. med.

28.02.2020. 00:40

Nema kronični FPIES.

Mikaaja

23.04.2020. 13:20

Doktore, u medjuvremenu beba je povracala i na bananu. Ja sam ubedjena da dete hronicno reaguje ili na ono sto on jede a i na ono sto ja jedem Stolice su sve gore i gore. Pokusala sam 3 nedelje da jedem 5 namirnica koje jede i on, pa smo od hronicnih sluzavih stolica dosli do hronicnog zatvora. Na svoju ruku sam uradila kalprotektin koji je 450, sto jasno dokazuje da dete hronicno reaguje. Medjutim nas gastroenterolog uopste ne postavlja dijagnozu FPIES-A, vec prica o iritabilnom kolonu i multiple alergijama. Za sada sam izdejstvovala da povucem bebi svu hranu i da ga dojim na eliminacionoj dijeti jedno 2 nedelje pa da vidimo. Jedem 5,6 namirnica. Doktore bojim se da ce ovo otici u krajnost, necu moci da povratim dete dalje. Sve se desava jer se on nakon prvih rekcija nije doveo na "baseline" nego mu je na insistiranje lekara uvodjenja hrana. Sto je pogresno sigurna sam.

Mikaaja

23.04.2020. 13:20

Da napomenem da smo bili i kod dr Marine, ali nismo mogli da uradimo IgE alergije zbog vanredne situacije. Dr Marina nas je poslala kod svoje koleginice gastroenterologa koja mi je savotavala da prosto dam probiotik. Bojim se doktore, da lekari nisu dovoljno upuceni u ovo

Darko Richter, dr. med.

25.04.2020. 22:50

Ide li na težini? Ako ide po 500 g mjesečno, nema znatnijeg problema.
Kalprotektin jest povišen, no to miže biti i zbog postenteritičnog sindroma.
Ako djetetu dajete neku mineralnu vodu umjesto prokzhane vode iz slavine, to može biti razlogom proljeva, jer, minerali vuku vodu iz criejva i stolcie su proljevaste.

Mikaaja

26.04.2020. 11:40

Pa i ne ide bas. Od kraja februara je na 10.300 kg. Mart i april skoro nista. Beba jako slabo pije vodu. Na kasicicu, ako uspem da mu dam 2,3 puta dnevno. Ne verujem da je to. Jednostavno nakon prvih epizoda povracanja, njegove stolice se nikada nisu vratile na normalu. Ostale su sluzave, vodene.... i umesto da tada odem na eliminacionu dijetu ili da ga prebacim na neocate (pitanje da li bi tolerisao zbog kukuruznog sirupanu formuli)... ja sam po preporuci lekara uvodila hranu i njemu su stolice sve gore i gore. Na kraju, kada sam pokusala da jedem sto i on, dosli smo do hronicnog zatvora. Dete je kakilo kuglice koje su acidicne i ostavljaju ojed. Dobili smo tada neocate ali beba nece, 2 dana se izgladnjivao dok mu nisam dala da doji.
Kazete da je retko da beba reaguje na vise od 1,2 namirnice. Moja beba vec reaguje na 3. I znam da je retko da se senzibilise i na majcino mleko, ali on se senzibilisao. On od 5 meseca od prvih povracanja, hronicno reaguje sluzavim stolicama.
Doktore, mnogo sam istrazivala i citala o ovome, i uclanila sam se u grupu podrske americku. Preporuke njihovih lekara su iskljucivo "gut rest" odmor creva, sve dok se stolice ne stabiiliziju pa tek onda namirnica po namirnica

Mikaaja

26.04.2020. 11:40

Ovde na forumu je pre 10 godina bio clan SBrown sa istim problemom. Ako biste mi pomogli doktore da stupim u kontakt sa tim clanom. Citajuci iskustva u toj grupi, videla sam da dete nikako ne moze prerasti ovo dok nije na normali sa stolicama... ovako samo ide iz reakcije u reakciju (hronicnu).

Darko Richter, dr. med.

30.04.2020. 10:20

Ne mogu unazad prekopavati, ne sjećam se tog SBrowna, ali, učinite to sami, ili mi dajte link na taj razgovor.
No, meni se čini da vi sami dosta inzistirate na problemu, kojeg doktori ne vide. Onda doktor, naravno, ne može ništa pomoći. Ne može liječiti ono, što ne vidi i što ne postoji kao neka bolest. Vama bih preporučio da ne postavljate sami dijagnoze, unatoč doktorima, jer sada ste već na trećoj, a biti će ih u skoroj budućnosti i više. Ne negiram da diejte ima probavne smetnje, ali negiram mehanizam tih smetnji, koji vi uporno namećee: da se senzibilizirao. Može iamti FPIES na 1 ili maks. 2 namirnice, i moće vući postenteriitični sindrom. Imam utisak da još uvijek dojite, a to u ovom slučaju nije od velike pomoći, a može i smetati laktora je najveći problem u postenteritičnom sindromu, kao i volume obroka. Radije proradite još jednom naše odgovore.

Darko Richter, dr. med.

30.04.2020. 10:20

Ne "laktora" nego LAKTOZA.

Mikaaja

30.04.2020. 11:55

Postovani ovo je link Vaseg dopisivanja sa SBrown. https://www.cybermed.hr/forum/spe...je_krute_hrane_i_ucestalo_povracanje

Dojim jos uvek jer su me tako savetovali, a kada sam pokusala pre 2 nedelje dete da prebacim na neocate izgladnjivao se 2 dana, nece ni sa okusi. To je trebalo uraditi odmah, nakon prvih povracanja kada je imao 5 meseci, sada poznaje ukus i nece. Ali nas gastroenterolog je insistirao da krenem sa uvodjenjem hrane i da nastavim da dojim bez izbacivanja bilo cega iz svoje ishrane... ne znam za laktozu u mleku, ali ja sam vec 2 meseca bez soje, mleka, jaja, orasastih plodova (bez pirinca, kukuruza, banane, sve na sta dete povraca)... poslednjih 7 dana sam na 5 namirnica.
Ako beba pojede pirincanu kasu i 2 i po sata kasnije povraca do zuci i zaspi od umora a nakon toga ima sluzave stolice... onda to mora biti FPIES, bez obzira sta nas lekar rekao. To se nije desilo jednom vec vise puta. Isto je sa kukuruzom (palenta) i sa bananam. To je vec 3 namirnice.
Medjutim ono sto je meni sada jos veca muka jeste to sto Vam govorim, te sluzave stolice nakon prvih povracanja, nikada nisu prestale...
Organizam se nije doveo u red, nije se unormalio a vec smo kreniluli sa novim namirnicama.
Ubedjena sam doktore da se nakon prvih povracanja pokrenuo i niz drugin reakcija na mleko, jer vidim da .. na primer, ne znajuci jos da dete reaguje na bananu jela sam banane. . 3 dana je kakio sluz dok nije dobio ojed i zatvor ... nakon reakcije na bananu pogledala sam dnevnik ishrane koji vodim od kada je povracao i videla da sam jela banane. Isto je sa kukuruzom