Ireverzibilna elektroporacija pospješuje liječenje raka gušterače


Ireverzibilna elektroporacija pospješuje liječenje raka gušterače

Primjena ireverzibilne elektroporacije (IRE) kod pacijenata s rakom gušterače u III. stadiju može udvostručiti stopu preživljavanja kod nekih pacijenata, ukazuje nova studija. Pacijenti koji su sudjelovali u istraživanju imali su rak gušterače koji se proširio na okolne organe, a njegovo potpuno kirurško uklanjanje nije bilo moguće.

Prosječna stopa preživljavanja za pacijente koji su sudjelovali u istraživanju iznosila je dvije godina, no neki pacijenti su živjeli čak i sedam godina.

Reverzibilna elektroporacija (IRE) je postupak pri kojemu se pomoću električne energije uništavaju stanice raka u osjetljivim područjima bez uništavanja okolnog zdravog tkiva.

Cilj primjene reverzibilne elektroporacije je eliminirati što je više moguće stanica karcinoma koje se ostale u tijelu nakon primjene drugih vrsta liječenja, kao što su kirurški zahvat, kemoterapija ili kemoradijacija.

Smatra se da bi primjena reverzibilne elektroporacije kod pacijenata u kojih rak gušterače nije metastazirao također bila dobra opcija. Dok se njena primjena kod pacijenata s rakom gušterače u IV. stadiju ne preporuča obzirom da karcinom u tom stadiju zahtjeva primjenu sistemske terapije.

Inače, u oko 30 posto slučajeva pacijentima s rakom gušterače se rak dijagnosticira kada je već u III. stadiju.

Također, treba spomenuti da se reverzibilna elektroporacija (IRE) primjenjje i u liječenju raka prostate.

Izvor:
Annals of Surgery