Jedno jaje dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2


Jedno jaje dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Izgleda da konzumacija jednog jajeta dnevno može pomoći u smanjivanju rizika od dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija. Očito je da jaja ostaju jedna od najkontroverznijih namirnica. Obično se veća konzumacija jaja nije preporučala, uglavnom zbog visokog sadržaja kolesterola. Međutim, jaja su također bogat izvor mnogih bioaktivnih spojeva koji mogu imati blagotvoran učinak po zdravlje. Što znači da je zdravstvene učinke konzumiranja jaja teško odrediti isključivo na temelju sadržaja kolesterola.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da su uzorci krvi muškaraca koji su jeli više jaja uključili određene molekule lipida koje su pozitivno korelirale s krvnim profilom muškaraca koji nisu oboljeli od dijabetesa tipa 2. Osim toga, identificirano je nekoliko biokemijskih spojeva u krvi koji predviđaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, uključujući aminokiselinu tirozin.

Smatra se da su potrebna dodatna detaljna istraživanja kako bi se bolje razumjeli mehanizmi koji stoje iza fizioloških učinaka konzumacije jaja.

Izvor:
Molecular Nutrition and Food Research