Jesu li dugotrajni simptomi COVID-19 češći u žena?


Jesu li dugotrajni simptomi COVID-19 češći u žena?

Novo istraživanje pokazalo je da su oko 75 posto pacijenata koji su se žalili na dugotrajne simptome COVID-19 bile žene, što ukazuje na vezu između spolnih hormona i imunološkog odgovora.

Inače, veliki broj osoba koje se oporave od COVID-19 pati od trajnih simptoma čak i šest mjeseci nakon oporavka. Najčešći simptomi su umor, bolovi u zglobovima te otežano disanje nekoliko mjeseci nakon oporavka. Studije procjenjuju da oko 10-30 posto COVID-19 pacijenata koji se oporave imaju trajne simptome nekoliko mjeseci nakon oporavka od akutne bolesti.

Također, primijećena su i izravna oštećenja organa, uključujući gubitak mirisa, kardiomiopatiju, neuropatiju i intersticijsku bolest pluća. Osim oštećenja organa, zabilježeni su i bolovi po cijelom tijelu te moždana magla.

Valja spomenuti, da je uočena i razlika u dugotrajnim simptomima COVID-19 između žena i muškaraca. Žene su češće imale umor, ortostazu i bolove u prsima, a muškarci glavobolje i otežano disanje.

Jednako tako, interleukin-6 (IL-6), protuupalni citokin, bio je povišen u 69 posto žena, u usporedbi s 39 posto muškaraca, što odgovara povećanom umoru, mijalgiji i ortostazi.

Izvor:
medRxiv