Kako pospiješiti liječenje karcinoma dojke otpornih na kemoterapiju


Kako pospiješiti liječenje karcinoma dojke otpornih na kemoterapiju

Znanstvenici su identificirali tipove imunoloških stanica koje bi se mogle ciljano koristiti za razvoj specifičnih imunoterapija kod karcinoma dojke otpornih na kemoterapiju.

Naime, dok kemoterapija možda neće ubiti stanice raka kod ovih visokorizičnih pacijenata, imunoterapija, vrsta liječenja koja pomaže imunološkom sustavu da napadne stanice raka, može pružiti korist, smatraju znanstvenici.

Novo istraživanje pokazalo je da stanice raka otporne na kemoterapiju imaju vrlo malo imunoloških stanica oko sebe, no da je kemoterapija inducirala promjene u nekoliko tipova imunoloških stanica. Konkretno, otkrilo se povećanje broja "urođenih" stanica (stanica koje prve reagiraju) kao što su neutrofili i stanice prirodne ubojice (NK). NK stanice pomažu tijelu u borbi protiv infekcija i raka. No, istraživanje je pokazalo da povećani broj NK stanica kod pacijenata s bolešću otpornom na kemoterapiju nema citotoksičnu aktivnost – "instinkt ubijanja".

Također, otkriveni su geni povezani s imunološkim sustavom koji su povezani s NK stanicama koje su povezane s inhibicijom ili iscrpljenošću stanica, što je značilo da se NK stanice ne mogu boriti protiv stanica raka.

Smatra se, da bi se ovaj novi uvid u ponašanje NK stanica mogao koristiti za razvoj specifičnih imunoterapija za ove visokorizične pacijente, što bi trebalo istražiti u budućim kliničkim ispitivanjima.

Izvor:
Clinical Cancer Research