Kako prehrana i crijevni mikrobi mijenjaju rezultate liječenja raka


Kako prehrana i crijevni mikrobi mijenjaju rezultate liječenja raka

Novo istraživanje otkriva kako crijevni mikrobi i soja u prehrani mogu utjecati na ishod liječenja raka, otvarajući put novoj granici u personaliziranoj onkologiji. Naime, pokazalo se, da fitokemikalije i njihovi spojevi izvedeni iz mikrobioma reguliraju antikancerogenu aktivnost inhibitora fosfatidilinozitol 3-kinaze (PI3K).

Ovi rezultatii dovode u pitanje prethodne pretpostavke pokazujući da učinkovitost ovih lijekova nije prvenstveno određena sadržajem ugljikohidrata u prehrani, već prisutnošću ili odsutnošću određenih spojeva biljnog podrijetla i njihovih mikrobnih metabolita.

Dijetetne intervencije utječu na odgovor na lijekove i napredovanje bolesti. Prekliničke studije sugeriraju da dijete mogu usporiti rast tumora i poboljšati aktivnost lijekova protiv raka.

Ketogena dijeta privukla je pozornost zbog svoje sposobnosti da poboljša terapijske odgovore, čak i kod raka gušterače. Iako ketogena dijeta ne utječe na rast tumora gušterače, sinergijski djeluje s kemoterapijom i PI3K inhibitorima, usporavajući rast tumora i produžujući preživljavanje.

Međutim, ova studija otkriva da je mehanizam sinergije neovisan o ograničenju ugljikohidrata, već se odnosi na sadržaj fitokemikalijâ u prehrani i crijevni mikrobiom.

Sojini saponini iz soje se pomoću crijevnog mikrobioma pretvaraju u sojine sapogenole. Sojasapogenoli dobiveni iz crijevnog mikrobioma aktiviraju jetrene enzime koji metaboliziraju inhibitore PI3K, smanjujući njihovu učinkovitost. Prehrana bez ovih fitokemikalija održava više razine lijekova i poboljšava kontrolu tumora.

Buduća istraživanja trebala bi identificirati bakterije odgovorne za proizvodnju sojasapogenina i istražiti korelira li njihova prisutnost s izloženošću lijekovima i odgovorom na liječenje kod ljudi.

Izvor
Cell