Koje su zdravstvene dobrobiti oraha?


Koje su zdravstvene dobrobiti oraha?

Neizostavan dio mediteranske prehrane čine orašasti plodovi, posebice orasi, koji se povezuju sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka i koronarne bolesti, te povoljno djeluju na usporavanje starenja.

Razne studije su izvijestile o povezanosti između konzumacije oraha i smanjene ukupne smrtnosti i smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima, kao i poboljšanja srčane funkcije i profila lipida.

Među orašastim plodovima, uključujući lješnjake, pekan orahe i bademe, orasi imaju najveću količinu višestruko nezasićenih masnih kiselina, poput omega-3 alfa-linolenske kiseline, te su dobar izvor vlakana i proteina.

Sve u svemu, brojne studije su pokazale da je konzumacija oraha povezana s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući zaštitne učinke protiv kancerogenih tvari, smanjenu regulaciju proupalnih signalnih putova i citokina te povećanje raznolikosti i obilja probiotičkih bakterija u crijevima.

Smatra se, da bi uključivanje značajnih udjela oraha i drugih orašastih plodova u prehranu, moglo pružiti širok raspon zdravstvenih dobrobiti.

Izvor:
Antioxidants