Komplikacija spolno prenosivih bolesti može udvostručiti rizik od neplodnosti


Komplikacija spolno prenosivih bolesti može udvostručiti rizik od neplodnosti

Istraživanje provedeno na 831 ženi u dobi od 14 do 38 godina koje su imale blagu do umjerenu upalnu bolest zdjelice pokazala je da su žene koje imaju ponavljajuće epizode upalne bolesti zdjelice izložene većem riziku od razvoja kronične boli u zdjelici i neplodnosti.

Za upalnu bolest zdjelice, komplikaciju spolno prenosivih bolesti, karakteristična je upala reporoduktivnih organa. Skoro svaka deset žena s upalnom bolesti zdjelica s vremenom postane nepolodna.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da žene s ponavljajućim epizodama upalne bolesti zdjelice imaju gotovo dvostruko veći rizik da budu neplodne nego žene kod kojih se nije ponovno javljala upalna bolest zdjelice nakon prvotne terapije.

Jednako tako istraživanje je pokazalo da žene s ponavaljajućim epizodama upalne bolesti zdjelice imaju i četiri puta veći rizik od razvoja kronične boli u zdjelici.

Sveukupno gledajući, rezultati ukazuju da upalna bolest zdjelice može imati ozbiljan utjecaj na reproduktivno zdravlje žene te ističu važnost prevencije, ranog otkrivanja i agresivnog liječenja spolno prenosivih bolesti.

"

Upalna bolest zdjelice

Upalna bolest zdjelice je infekcija gornjeg dijela ženskog spolnog sustava: vrata maternice, tijela maternice, jajovoda i jajnika. Kod upalne bolesti zdjelice može doći i do stvaranja apscesa.

Česti simptomi i znakovi obuhvaćaju bol u donjem dijelu trbušne šupljine, iscjedak iz cerviksa, i neredovita krvarenja na rodnicu.

Komplikacije obuhvaćaju neplodnost, kroničnu bol u zdjelici i ektopičnu trudnoću.

Dijagnoza se postavlja klinički i na osnovi nalaza PCR-a uzoraka iz cerviksa na Neissseria gonorrhoeae i klamidije; vlažnog razmaza iscjetka s fiziološkom otopinom te ultrazvuka ili laparaskopije.

Upalna bolest zdjelice liječi se antibioticima. 

"

Izvor:
Johns Hopkins Medicine PR