Home / Vijesti / Kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija

Kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija

Kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija

Visoki krvni tlak ili hipertenzija, jedan je od najčešćih i najzahtjevnijih zdravstvenih stanja, koje se javlja u trećine odraslih osoba u dobi od 40 do 59 godina, te u dvije trećine osoba starijih od 60 godina.

Nove smjernice koje je prošle godine usvojila American Heart Association i druge zdravstvene organizacije, definiraju visoki krvni tlak kao krvni tlak od 130/80 mm Hg i više.

Umjereno visok krvni tlak rijetko uzrokuje simptome, pa ljudi često nisu svjesni da ga imaju. No, osobe koje imaju visok krvni tlak mogu imati glavobolje, umor, zbunjenost, promjene u vidu i bol u prsima.

Ukoliko se visoki krvni tlak ili hipertenzija ne liječi, može dovesti do povećanog rizika od srčanog udara, zatajivanja srca, moždanog udara i gubitka vida.

Osim lijekova, liječenje često znači i promjenu načina života i usvajanje zdravih životnih navika kao što su prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, prakticiranje zdrave prehrane, održavanje zdrave tjelesne težine i tjelesna aktivnost. Ostali čimbenici rizika povezani s povišenim krvnim tlakom uključuju dob, etničku pripadnost, genetiku i druge zdravstvene probleme.

Izvor:
Penn State Health

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje