Konzumacija čaja povećava gustoću kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze
27.02.2024. 23:18
27.02.2024. 23:02
| Frontiers in Nutrition | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
![Konzumacija čaja povećava gustoću kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumacija_caja_povecava_gustocu_kostiju_i_smanjuje_rizik_od_osteoporoze/24785660-1-cro-HR/konzumacija_caja_povecava_gustocu_kostiju_i_smanjuje_rizik_od_osteoporoze.jpg)
Rezultati nove studije pokazali su da konzumacija čaja povećava gustoću kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze u dobnoj skupini od 45 do 60 godina unutar europske populacije.
Inače, mineralna gustoća kostiju služi ne samo kao pokazatelj čvrstoće kostiju, već i kao ključna mjera za procjenu osteoporoze. Uz starenje globalne populacije, rizik od osteoporoze je svake godine u porastu, osobito među starijim osobama i ženama u postmenopauzi.
Osteoporoza pokazuje snažnu korelaciju sa spolom i dobi, na što utječu čimbenici kao što su rasa, visina, indeks tjelesne mase (ITM) i izbori nezdravog načina života (kao što su pušenje, pijenje i konzumacija kave).
Izvor:
Frontiers in Nutrition