Konzumacija krumpira povezana s većim rizikom od dijabetesa tip 2


Konzumacija krumpira povezana s većim rizikom od dijabetesa tip 2

Prema rezultatima nove studije ljubitelji krumpira su izloženi većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2, no ukoliko se u prehrani krumpir zamjeni s cjelovitim žitaricama, tada može doći do smanjenja navedenog rizika.

Iako se krumpiri ubrajaju u povrće, ne bi se trebali smatrati ključnom komponetom zdravog načina prehrane. Smatra se da bi se na krumpir trebalo gledati kao na izvor ugljikohidrata kao što su žitarice, i to posebice rafinirane žitarice.

Krumpiri sadrže veliku količinu škorba i relativno malu količinu vlakana, vitamina, minerala i polifenola. Slabija kvaliteta i veća količina ugljikohidrata koje sadrže krumpiri povezana je s većim rizikom od dijabetesa tip 2. Također, ne treba smetnuti s uma da kod konzumacije vrućih krumpira, škrob postaje lakše probavljiv te dolazi do bržeg povišenja razine glukoze u krvi.

Osobe koje jedu 2 do 4 porcije krumpira tjedno imaju 7 posto veći rizik od dijabetesa tip 2, dok su osobe koje jedu 7 ili više porcija tjedno izložene 33 posto većem riziku od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s osobama koje jedu manje od jedne porcije krumpira tjedno.

Jednako tako, treba spomenuti da su osobe koje jedu veće količine pečenog i prženog krumpira izložene značajno većem riziku od dijabetesa tipa 2.

Izvor:
Diabetes Care