Konzumacija masne hrane u adolescenciji može povećati rizik od raka dojke


Konzumacija masne hrane u adolescenciji može povećati rizik od raka dojke

Tinejdžerice koji jedu velike količine zasićenih masti ili niske količine mononezasićenih i polinezasićenih masti imaju veću vjerojatnost da će 15 godina kasnije imati veću gustoću tkiva dojke, a poznato je da je veća gustoća tkiva dojke čimbenik rizika za rak dojke. Inače, zna se da je tinejdžersko doba kritično vrijeme za rast i formiranje grudi.

Tinejdžerice koje su konzumirale najviše zasićenih masti imale su u odrasloj dobi prosjećnu gustoću tkiva dojke od 21,5 posto, a tinejdžerice koje su konzumirale najmanje zasićenih masti imale su gustoću tkiva dojke oko 16,4 posto.

Prema mišljenju stručnjaka različite masti imaju različite uloge u formiranju tkiva dojke. Jednako tako, treba spomenuti da se preporuča da zasićene masti čine oko 5 posto namirnica koje konzumiramo.

Zasićene masti mogu se naći u govedini, janjetini, svinjetini, peradi s kožom, maslacu, vrhnju, siru i drugim mliječnim proizvodima. Dok se polinezasićene i mononezasićene masti nalaze u masnim ribama, avokadu, orasima, maslinama i tekućim biljnim uljima.

Izvor:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention