Konzumacija zaslađenih pića povećava rizik od fibrilacije atrija


Konzumacija zaslađenih pića povećava rizik od fibrilacije atrija

Odrasle osobe koje su pile dvije litre ili više zašećerenih ili umjetno zaslađenih pića tjedno, imale su veći rizik od razvoja nepravilnog srčanog ritma poznatog kao fibrilacija atrija u usporedbi s odraslima koji su pili manje takvih pića, ukazuje nova studija.

Inače, konzumacija zaslađenih pića povezana je u prethodnim studijama s dijabetesom tipa 2 i pretilošću.

Fibrilacija atrija je stanje u kojem srce kuca nepravilno, povećavajući rizik od moždanog udara pet puta.

Iako su mehanizmi koji povezuju zaslađena pića i rizik od fibrilacije atrija još uvijek nejasni, postoji nekoliko mogućih objašnjenja, uključujući inzulinsku rezistenciju i odgovor tijela na različite zaslađivače. Inače, umjetna sladila u hrani i pićima uglavnom uključuju sukralozu, aspartam, saharin i acesulfam.

Izvor:
Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology