Konzumiranje bijelog vina i likera povećava rizik od razvoja rozaceje kod žena


Konzumiranje bijelog vina i likera povećava rizik od razvoja rozaceje kod žena

Prema rezultatima nove studije u kojem je sudjelovalo gotovo 83.000 žena, konzumiranje bijelog vina i likera povezano je sa značajno većim rizikom od razvoja rozaceje kod žena. Naime, kod konzumacije bijelog vina, tri pića tjedno povećavaju rizik od rozaceje za 14 posto, a pet ili više pića tjedno povećavaju taj rizika za 49 posto. Što se pak konzumacije likera tiče, pet ili više pića tjedno povećavaju rizik od rozaceje za 28 posto.

Znanstvenicima nije jasno zašto bijelo vino i liker povećavaju rizik od rozaceje, no, pretpostavlja se da bijelo vino i liker mogu oslabiti imunološki sustav i pridonijeti dilatiranju krvnih žila.

Inače, od ranije je poznato da konzumacija alkohola može pogoršati rozaceju. Osim alkohola, drugi uobičajeni okidači za rozaceju su sunčeva svjetlost, kofein, te vruća i začinjena hrana.

Izvor:
Journal of the American Academy of Dermatology