Konzumiranje crvenog mesa povezano s većim rizikom od divertikulitisa kod muškaraca


Konzumiranje crvenog mesa povezano s većim rizikom od divertikulitisa kod muškaraca

Muškarci koji jedu veće količine crvenog mesa izloženi su 58 posto većem riziku od divertikulitisa, upale ili infekcije divertikula, ukazuje nova studija provedena u SAD-u na više od 46.000 muškaraca. Inače, osim rizika od divertikulitisa, ljubitelji crvenog mesa su izloženi i većem riziku od srčane bolesti i određenih karcinoma poput raka debelog crijeva.

Što se pak divertikula tiče, treba istaknuti da više od polovice osoba starijih od 60 godina ih ima. Većina osoba s divertikulima, nema nikakvih problema, no u 5 posto njih, može se razviti divertikulitis.

Također, valja spomenuti, da su starija životna dob, pušenje, pretilost, nedostatak tjelovježbe te slab unos namirnica s vlaknima, povezani s većim rizikom od divertikulitisa.

Prepostavlja se da bi za povećanje rizika od divertikulitisa u ljubitelja crvenog mesa mogao biti odgovoran utjecaj crvenog mesa na crijevni mikrobiom i razinu upale u tijelu.

Izvor:
Gut