Konzumiranje kave smanjuje rizik od raka jetre


Konzumiranje kave smanjuje rizik od raka jetre

Osobe koje svaki dan popiju dvije šalice kave imaju za jednu trećinu manji rizik od hepatocelularnog karcinoma, ukazuje analiza 26 studija u kojima je sudjelovalo više od 2,2 milijuna ljudi. Jednako tako, što netko popije više kave, to ima manji rizik od raka jetre. Naime, jedna šalica kave dnevno smanjuje rizik od raka jetre za 20 posto, dvije šalice kave za 35 posto, a pet šalica za 50 posto.

Zanimljivo je da je zaštitni učinak kave od hepatocelularnog karcinoma uočen i kod pojedinaca koji su imali bolest jetre ili su imali veći rizik od raka jetre zbog alkoholizma, visokog indeksa tjelesne mase (ITM), pušenja, dijabetesa ili hepatitisa B i C.

Valja istaknuti da je i kava bez kofeina također imala pozitvan učinak na smanjenje rizika od raka jetre, no ne tako izražen.

Inače, treba spomenuti da sastojci kave imaju antioksidacijsko, protuupalno i antikancerogeno djelovanje, kao i druga korisna svojstva.

Izvor:
BMJ Open