Konzumiranje povrća smanjuje rizik od razvoja akutnog pankreatitisa


Konzumiranje povrća smanjuje rizik od razvoja akutnog pankreatitisa

Rezultati istraživanja provedenog u Švedskoj na 80.000 odraslih ispitanika pokazali su da osobe koje jedu više od četiri obroka povrća dnevno imaju 44 posto manji rizik za razvoj akutnog pankreatitisa nego osobe koje jedu manje od jednog obroka povrća dnevno.

Akutni pankreatitis je akutna upala gušterače (ponekad i okolnih tkiva) koja nastaje zbog aktiviranih enzima gušterače.

Kod bolesnika s akutnim pankreatitisom jedna od najopasnijih komplikacija je infektivni nekrotizirajući pankreatitis koji vodi do sepse, a često ga prati i višestruko zatajenje organa.

Nažalost pokazalo se da konzumiranje voća ne smanjuje rizik od razvoja akutnog pankreatitisa.

Pretpostavlja se da su antioksidansi iz povrća odgovorni za spriječavanje razvoja akutnog pankreatitisa. Jednako tako, izgleda da fruktoza iz voća može oslabiti taj zaštitni učinak.

Također se pokazalo da pretile osobe i osobe koje piju više od jednog alkoholnog pića dnevno imaju najviše koristi od konzumiranja povrća u većim količinama.

No, svakako treba istaknuti da je učestalost akutnog pankreatitisa koji nije uzrokovan žučnim kamencima vrlo mala.

Izvor:
Gut

Najnovije sa foruma: