Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od gubitka sluha


Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od gubitka sluha

Istraživanje provedeno u SAD-u na više od 65.000 žena pokazalo je da žene koje tjedno konzumiraju najmanje dva obroka ribe i omega-3 masnih kiselina mogu spriječiti ili odgoditi svoj gubitak sluha.

Naime, pokazalo se da je konzumiranje dva obroka ribe tjedno povezano s 20 posto manjim rizikom od gubitka sluha. I to bilo koje vrste ribe. Jednako tako, pokazalo se da je konzumiranje omega-3 masnih kiselina također povezano s manjim rizikom od gubitka sluha.

Iako se slabljenje sluha često smatra neizbježnom posljedicom starenja, otkrivanje nekoliko potencijalno modificirajućih čimbenika rizika, pruža mogućnost za sprječavanje ili odgađanje slabljenja sluha, ističu stručnjaci.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je prehrana važna za prevenciju slabljenja ili gubitka sluha.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition