Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od razvoja polipa debelog crijeva


Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od razvoja polipa debelog crijeva

Studija provedena na više od 5.300 ispitanika pokazala je da žene koje jedu najmanje tri obroka ribe tjedno imaju za 33 posto manji rizik od razvoja polipa debelog crijeva te imaju i niže razine prostaglandina E2 koji je povezan s nastankom upale i karcinogenezom.

Pod polipom debelog crijeva podrazumijeva se se bilo koja tkivna tvorba koja izrasta iz stijenke debelog crijeva i širi se u lumen. Većina polipa ne daje nikakve simptome izuzev blagog krvarenja koje je obično skriveno. Kod polipa debelog crijeva najviše zabrinjava njihova maligna transformacija, naime većina karcinoma izrasta iz prethodno benignih adematoznih polipa.

Inače neka prethodna istraživanja ukazivala su na vezu između upale i razvoja polipa debelog crijeva.

Omega-3 masne kiseline iz ribe mogu smanjiti upalu te pomoći u spriječavanju razvoja polipa debelog crijeva. Izgleda da riblje ulje ima isti blagotvorni učinak na smanjenje upale kao i acetilsalicina kiselina.

Zanimljivo je da je konzumiranje ribe bilo povezano sa smanjenjem rizika od polipa debelog crijeva kod žena, no ne i kod muškaraca.

Izgleda da razlika između muškaraca i žena ima podlogu u prehrani. Naime osim omega-3 masnih kiselina, muškarci kozumiraju i velike količine omega-6 masnih kiselina, čije konzumiranje poništava pozitivan učinak omega-3 masnih kiselina. Omega-6 masne kiseline nalaze se u mesu, žitaricama i sjemenskom ulju, uključujući kukuruzno ulje.

Ribe koje sadrže visoke razine omega-3 masnih kiselina su tuna, losos i srdele.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition