Korištenje mikrobioma crijeva za razumijevanje i liječenje respiratornih bolesti


Korištenje mikrobioma crijeva za razumijevanje i liječenje respiratornih bolesti

Bolesti dišnog sustava poput opstuktivne sleep apneje, astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i dalje doprinose globalnom morbiditetu i mortalitetu diljem svijeta. 

No, u nedavno objavljenom članku u časopisu Microorganisms, znanstvenici razmatraju ulogu crijevnog mikrobioma u ovim respiratornim bolestima i kako moduliranje ovih bakterijskih vrsta unutar tijela može pružiti terapeutske prednosti za ublažavanje ovih stanja.

Ogroman broj mikroorganizama, zajednički nazvanih mikrobiom, nastanjuje različite dijelove ljudskog tijela, uključujući crijeva, kožu i druge sluznice. Mikrobiom je ključan za razvoj urođenog i adaptivnog imunološkog sustava domaćina, dok je imunološki sustav odgovoran za održavanje ključnih značajki simbioze domaćina i mikroba.

Prethodne studije su izvijestile da respiratorna stanja kao što su opstruktivna sleep apneja, astma i KOPB vjerojatno nastaju zbog složenih interakcija između genetskih i okolišnih čimbenika. Isti ti čimbenici često utječu na sastav crijevnog mikrobioma; stoga je važno razumjeti kako mikrobiom crijeva doprinosi kroničnim respiratornim bolestima.

Iako su crijeva i pluća anatomski različiti, dijele zajedničku mikrobiotu koja može olakšati njihovu komunikaciju i složene putove. Brojni čimbenici doprinose promjenama crijevnog mikrobioma i slično imaju poznate štetne učinke na razvoj plućnih bolesti. Na primjer, neke prehrambene intervencije mogu utjecati na respiratorni mikrobiom, i kao rezultat toga, na imunitet unutar ovog organskog sustava. Nesanica povezana s opstruktivnom sleep apnejom također može utjecati na crijevni mikrobiom povećanjem apetita pojedinca.

Jednako tako, pušenje duhana, najčešći čimbenik rizika za KOPB, također može promijeniti crijevni mikrobiom. Na primjer, kod aktivnih pušača, Bacteroidetes su brojniji, dok su Firmicutes manje zastupljeni.

Izloženost onečišćenju zraka, najfinijim česticama (PM2,5), dušikovom oksidu, sumpornom oksidu, ozonu i teškim metalima može pogoršati postojeću KOPB i doprinijeti njenom razvoju. Slično tome, izloženost određenim kemijskim spojevima iz okoliša također može negativno utjecati na crijevni mikrobiom, što u konačnici dovodi do disbioze. Na primjer, izloženost dušikovom oksidu povezana je sa smanjenom zastupljenošću Clostridium leptum i Faecalibacterium prausnitzii, kao i s povećanim razinama roda Dialister, Escherichia coli, Enterococcus faecalis i Proteus mirabilis.

Također se pokazalo da lijekovi kao što su glukokortikoidi i antibiotici, koji se obično koriste za liječenje respiratornih bolesti, izazivaju disbiozu.

Probavni mikrobiom može podržati imunološki odgovor izravnom komunikacijom s imunološkim stanicama. Nasuprot tome, sistemska cirkulacija specifičnih bakterijskih metabolita kao što su lipopolisaharidi (LPS) i kratkolančane masne kiseline (SCFA) može dovesti do upale dišnih putova, pogoršavajući postojeća upalna respiratorna stanja.

Svakako treba spomenuti, da je nekoliko je studija istraživalo kako se probiotici, prebiotici, različite dijete i transplantacija fekalne mikrobiote (FMT) koji moduliraju crijevnu mikrobiotu također mogu koristiti za poboljšane određenih respiratornih bolesti.

Izvor:
Microorganisms