Kozje mlijeko bolje poboljšava zdravlje mišića od kravljeg mlijeka


Kozje mlijeko bolje poboljšava zdravlje mišića od kravljeg mlijeka

Rezultati nove studije otkrivaju da su miševi hranjeni prehranom obogaćenom mliječnim proizvodima pokazali smanjene markere upale mišića i poboljšani integritet mišićnih vlakana. Što sugerira da svakodnevna konzumacija mliječnih proizvoda može podržati zdravlje mišića moduliranjem upalnih i imunoloških putova. Međutim, učinci značajno variraju ovisno o vrsti i sastavu mliječnih proizvoda.

Ova studija je pokazala da redovita konzumacija mliječnih proizvoda, posebno kozjeg mlijeka s niskim udjelom masti obogaćenog vitaminom D i kalcijem, može pomoći u odgađanju ili sprječavanju sarkopenije smanjenjem upale i podržavanjem regeneracije mišića. Iako su nalazi trenutno ograničeni na životinjske modele, oni naglašavaju važnost sastava mliječnih proizvoda (izvor, sadržaj masti, obogaćenje) i česte konzumacije u oblikovanju dugoročnog zdravlja mišića.

Što se pak tiče crijevne mikrobiote otkrilo se da svi mliječni proizvodi potiču rast korisnih bakterija, posebno onih iz roda Leuconostoc, a kozje mlijeko, no ne i kravlje mlijeko, dodatno je obogatilo populacije Acinetobactera i Lactococcusa.

Sarkopenija je prikrivena, ali iscrpljujuća posljedica starenja, klinički karakterizirana kao progresivni gubitak snage, mišićne mase i funkcije koji dovodi do krhkosti, padova i povećanih troškova zdravstvene zaštite. Stanje se pojavljuje kao ozbiljan javnozdravstveni problem u današnjoj brzo starećoj populaciji, s procjenama da 10–27% svjetske populacije živi s tom bolešću.

Izvor:
Food Science & Nutrition