Kozje mlijeko bolje poboljšava zdravlje mišića od kravljeg mlijeka

Rezultati nove studije otkrivaju da su miševi hranjeni prehranom obogaćenom mliječnim proizvodima pokazali smanjene markere upale mišića i poboljšani integritet mišićnih vlakana. Što sugerira da svakodnevna konzumacija mliječnih proizvoda može podržati zdravlje mišića moduliranjem upalnih i imunoloških putova. Međutim, učinci značajno variraju ovisno o vrsti i sastavu mliječnih proizvoda.
Ova studija je pokazala da redovita konzumacija mliječnih proizvoda, posebno kozjeg mlijeka s niskim udjelom masti obogaćenog vitaminom D i kalcijem, može pomoći u odgađanju ili sprječavanju sarkopenije smanjenjem upale i podržavanjem regeneracije mišića. Iako su nalazi trenutno ograničeni na životinjske modele, oni naglašavaju važnost sastava mliječnih proizvoda (izvor, sadržaj masti, obogaćenje) i česte konzumacije u oblikovanju dugoročnog zdravlja mišića.
Što se pak tiče crijevne mikrobiote otkrilo se da svi mliječni proizvodi potiču rast korisnih bakterija, posebno onih iz roda Leuconostoc, a kozje mlijeko, no ne i kravlje mlijeko, dodatno je obogatilo populacije Acinetobactera i Lactococcusa.
Sarkopenija je prikrivena, ali iscrpljujuća posljedica starenja, klinički karakterizirana kao progresivni gubitak snage, mišićne mase i funkcije koji dovodi do krhkosti, padova i povećanih troškova zdravstvene zaštite. Stanje se pojavljuje kao ozbiljan javnozdravstveni problem u današnjoj brzo starećoj populaciji, s procjenama da 10–27% svjetske populacije živi s tom bolešću.
Izvor:
Food Science & Nutrition