Krvni ugrušci ubrzavaju povećanje aneurizme i povećavaju rizik od njenog puknuća


Krvni ugrušci ubrzavaju povećanje aneurizme i povećavaju rizik od njenog puknuća

Rezultati nove studije ukazuju da bi kod pacijenata s aneurizmom trbušne aorte (aneurizmom abdominalne aorte = AAA) prisutnost krvnog ugruška (tromba) na stijenci aorte mogla ubrzati povećanje aneurizme te povećati rizik od njenje rupture (puknuća). 

Pretpostavlja se da krvni ugrušak vjerojatno ima štetni biokemijski učinak na stijenku aorte. Naime, kada je stijenka aorte prekrivena trombom, nedostatak kisika slabi stijenku aorte, zbog čega će se aneurizma vjerojatnije povećavati i puknuti.

Ovi rezultati bi mogli pomoći u identificiranju pacijenata kojima će možda trebati češće praćenje i agresivniji tretman nakon što im je dijagnosticirana aneurizma trbušne aorte.

Aorta - glavna arterija koja polazi od srca, kroz prsa i trbuh - obično je široka oko 2 cm. Kada se u dijelu koji prolazi kroz trbuh formira aneurizma, može se proširiti do 5,5 cm. Aneurizme aorte predstavljaju nenormalna proširenja aorte uzrokovana slabljenjem zida aorte. Inače, tri četvrtine svih aneurizmi aorte odnosi se na aneurizme trbušne aorte.

Aneurizme trbušne aorte javljaju se tri puta češće u muškaraca nego kod žena te se procjenjuje da oko 5 posto muškaraca starijih od 60 godina ima aneurizmu trbušne aorte. Aneurizma se često otkriva slučajno, fizikalni pregledom ili rendgenskim snimanjem ili ultrazvukom. Inače, kompjuterizirana tomografija (CT) pruža najpouzdaniju informaciju o veličini i opsegu aneurizme.

Ako se aneurizma trbušne aorte ne otkrije rano, može narasti do takve veličine da stijenka aorte na kraju oslabi i rasprsne se, uzrokujući krvarenje opasno po život.

Aneurizma trbušne aorte deseti je vodeći uzrok smrti među muškarcima starijim od 55 godina.

Izvor:
Radiology