Kupljeno 6 novih linearnih akceleratora


Kupljeno 6 novih linearnih akceleratora

Ministar zdravstva i socijalne skrbi RH Darko Milinović, danas je potpisao "Ugovore o javnoj nabavi za nabavu linearnih akceleratora energije fotona 6MV i 18 MV s CT simulatorom" za potrebe kliničkih bolničkih centara u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Od 6 linearnih akceleratora za koje je natječaj završen i izabrani su ponuditelji, 4 se kupuju od firme Siemens d.d. (2 za KBC Zagreb i po jedan za KBC Osijek i KBC Rijeka), a 2 od firme Medicem-servis d.o.o. (oba za KBC Split). Ukupno se u projektu zanavljanja opreme planira nabaviti 9 linearnih akceleratora.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 222.854.197,02 kuna.

Rok isporuke po predmetnim ugovorima je 240 dana (izuzev jednog uređaja za potrebe KBC Split 365 dana), a među ostalim, ugovorne obveze isporučitelja su sljedeće:

  • izrada projektne dokumentacije: projekt instalacija, projekt zaštite, projekt ugradbe u prostor/projekt izgradnje prostora (ishođenje dozvola)
  • cjelovito uređenje prostora za smještaj uređaja sukladno zahtjevima za nesmetano funkcioniranje uređaja;
  • isporuka, montaža i puštanje u funkciju uređaja uz prethodno osiguranje uvjeta za punu funkciju uređaja (znači da prostor treba urediti, izgraditi i prilagoditi na način da sva eventualna oštećenja poda, stropa, zida budu sanirana a pojačanja zidova i podova budu izvedena sukladno zahtjevima za nesmetano funkcioniranje novog uređaja, uz osiguranje adekvatnih toplinskih i klimatizacijskih uvjeta nužnih za nesmetani rad uređaja i osoblja);
  • projekt izvedenog stanja;
  • edukacija osoblja korisnika i tehničkog osoblja
  • sva zavisna oprema koja je potrebna za funkcioniranje uređaja prema Tehničkoj specifikaciji iz ponude;
  • osiguranje remote controll service o trošku isporučitelja kroz vrijeme od 6 godina, od stavljanja u funkciju opreme i davanje produženog jamstva za jamstveni period za isporučenu opremu u trajanju od 6 godina od dana stavljanja u funkciju opreme;
  • izvršiti naknadu troškova zdravstvenoj ustanovi u iznosu od 40.000,00 kuna po danu, po uređaju, ukoliko je uređaj u kvaru više od 10 dana ukupno tijekom jedne godine (365 dana), u trajanju od 6 godina. Za svaku godinu rok od deset dana počinje ponovno teći.

S obzirom na iznimnu terapijsku vrijednost uređaja i važnost u liječenju onkoloških bolesnika ovaj uređaj iznimno je važan liječnicima u obavljanju zdravstvene djelatnosti.

Prosječna starost linearnih akceleratora trenutno instaliranih u bolničkim zdravstvenim ustanovama a koje su dostavile zahtjeve za zanavljanjem opreme je cca 10 godina.

S obzirom na već postojeće stare uređaje nabava novih uređaja značajno će pridonijeti podizanju standarda i pružanju najsloženijih oblika zdravstvene zaštite bolesnicima te uvelike utjecati na podizanje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga.