Liječenje Hodgkinovog limfoma može povećati rizik za rak želuca


Liječenje Hodgkinovog limfoma može povećati rizik za rak želuca

Prema istraživanju koje je analiziralo podatke od 17.400 bolesnika koji su preživjeli Hodgkinov limfom, određena terapija zračenja i kemoterapija, mogu u navedenih bolesnika povećati rizik od razvoja raka želuca.

Hodgkinov limfom je rak imunosnog sustava i jedan je od najčešćih karcinoma u adolescenata i mlađih odraslih osoba. Napredak u njegovu liječenju doveo je do poboljšanja stope preživljavanja, pa je tako u razdoblju od 2003. do 2009. petogodišnja stopa preživljavanja iznosila 88 posto.

Od 17.400 bolesnika koji su preživjeli Hodgkinov limfom, u njih 89 došlo je do kasnijeg razvoja raka želuca.

Analiza je pokazala da je rizik od raka želuca rastao s povišenjem doze zračenja prema želucu. Naime, bolesnici koji su dobili najviše doze zračenja, imali su gotovo tri puta veću vjerojatnost da će oboljeti od raka želuca nego bolesnici koji su dobivali niske doze zračenja.

Rizik od raka želuca bio je čak i veći u bolesnika koji su uz terapiju zračenja dobivali i kemoterapeutik prokarbazin. Prokarbazin ostvaruje citotoksični učinak alkilacijom DNK.

Tako se pokazalo da što su doze zračenja i prokarbazina bile više, to je rizik od raka želuca bio veći.

Jednako tako, istraživanje sugerira na povećani rizik od raka želuca i u bolesnika koji su dobivali sličan kemoterapeutik, dakarbazin.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je rak želuca, rijetka, ali važna posljedica liječenja Hodgkinovog limfoma.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology