Lijek za leukemiju smanjuje relapse u bolesnika s multiplom sklerozom


Lijek za leukemiju smanjuje relapse u bolesnika s multiplom sklerozom

Dvije nove studije pokazale su da alemtuzumab, lijek koji se koristi za liječenje leukemije, smanjuje rizik od relapsa kod oboljelih od multple skleroze.

Kod 85 posto oboljelih, multipla skleroza započinje kao relapsno-remitentna multipla skleroza (RRMS), u koje se simptomi bolesti pojavljuju sporadično, zatim djelomično ili mogu gotovo u potpunosti nestati.

Ne postoji lijek koji može izliječiti multiplu sklerozu, a postojeći lijekovi samo ublažavaju simptome bolesti.

U prvoj studiji, oboljeli od multiple skleroze nisu nikada ranije uzimali lijekove za multiplu sklerozu. Učestalost relapsa nakon dvije godine bila je 22 posto kod bolesnika koji su uzimali alemtuzumab i 40 posto kod bolesnika koji su uzimali interferon beta 1a.

Druga studija, u koju su bili uključeni bolesnici koji su već ranije bili liječeni interferonom beta 1a ili glatiramerom, a imali su već najmanje jedan relaps od početka liječenja, pokazala je da je učestalost relapsa kod bolesnika koji su uzimali alemtuzumab 35 posto, naspram 51 posto u bolesnika koji su uzimali interferon beta 1a.

Jednako tako, pokazalo se da alemtuzumab smanjuje rizik od invaliditeta koji je povezan s multiplom sklerozom, poput gubitka koordinacije ili sposobnosti hodanja.

U obje studije, pokazalo se da alemtuzamab povećava rizik od određenih autoimunih bolesti koje utječu na štitnjaču, no na sreću navedene nuspojave se mogu liječiti.

Izvor:
The Lancet