Lijekovi za ublažavanje bolova mogu povećati rizik od srčanog udara


Lijekovi za ublažavanje bolova mogu povećati rizik od srčanog udara

Popularni lijekovi za ublažavanje bolova poput ibuprofena i naproksena mogu povećati rizik od srčanog udara, čak i u prvom tjednu uporabe, ukazuje analiza četiri studije u kojima je sudjelovalo gotovo 447.000 ispitanika. Naime, spomenuti lijekovi te ostali nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIDs) povećavaju rizik od srčanog udara za 20 do 50 posto.

Za većinu ljudi ovo predstavlja samo malo povećanje rizika, oko 1 posto godišnje, no, s gledišta javnog zdravlja, čak i mali porast rizika od srčanog udara važan je jer je uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova veoma rasprostranjena.

Povećanje rizika od srčanog udara povezano s primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova uočeno je kod primjene bilo koje doze koja se uzima tjedan dana, mjesec dana ili više od mjesec dana. Jednako tako, valja istaknuti da kako se doza lijekova povisuje, tako se i rizik od srčanog udara povećava.

Inače, nesteroidni protuupalni lijekovi se koriste za ublažavanje boli, kod liječenja artritisa, glavobolja, menstrualnih grčeva, prehlade ili gripe.

Izvor:
BMJ