Ljubitelji kave izloženi manjem riziku od smrti zbog raka usne šupljine i ždrijela
Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno na gotovo milijun ispitanika, ljudi koji piju više od četiri šalice kave s kofeinom dnevno, imaju 49 posto manji rizik da će umrijeti od raka usne šupljine i ždrijela.
Kava je jedno od najčešće konzumiranih pića na svijetu, a poznato je da kava sadrži niz antioksidansa, polifenola i drugih biološki aktivnih sastojaka koji mogu pomoći u sprječavanju razvoja ili progresije raka, ističu znanstvenici.
Rizik obolijevanja se dodatno smanjivao kod osoba koje su više konzumirale kavu.
Zašto kava ima zaštitni učinak protiv karcinoma usne šupljine i ždrijela nije jasno, te su stoga potreba dodatna istraživanja koja bi to rasvjetlila.
Također, istraživanje je pokazalo da nije nađena veza između konzumacije čaja i karcinoma usne šupljine i ždrijela.
Izvor:
American Journal of Epidemiology