Malomasna prehrana može poboljšati stopu preživljavanja nekih pacijentica s rakom dojke


Malomasna prehrana može poboljšati stopu preživljavanja nekih pacijentica s rakom dojke

Nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 2.400 žena u dobi od 48 do 79 godina, pokazala je da konzumiranje malomasne hrane može smanjiti rizik od prerane smrti kod nekih žena s rakom dojke. Naime, izgleda da je malomasna prehrana osobito korisna za pacijentice koje imaju karcinom dojke u početnoj fazi bolesti koji je negativan na estrogenski receptor (ER-).

Navedene pacijentice imaju 36 posto manji rizik od smrti od bilo kojeg uzroka više od 15 godina, ukoliko su konzumirale malomasnu hranu pet godina nakon postavljanja dijagnoze raka dojke.

Zanimljivo je da je u pacijentica koje su bile negative na estrogenski i progesteronski receptor taj rizik bio za čak 56 posto manji.

Pretpostavlja se da malomasna prehrana pomaže jer usljed mršavljenja dolazi do smanjenja upale, što može utjecati na rast karcinoma.

Inače, svim pacijenticama s rakom dojke preporuča se da njihov udio kalorija iz masti u svim kalorijama bude između 20 do 25 posto, te da se usredotoče na zdrave masti kao što su omega-3 masne kiseline koje se mogu naći u ribi poput lososa i drugim namirnicama.

Izvor:
San Antonio Breast Cancer Symposium