Mediteranska prehrana dobra za mikrobiom crijeva


Mediteranska prehrana dobra za mikrobiom crijeva

Poznati su blagotvorni učinci mediteranske prehrane po zdravlje srca, a sada je nova studija pokazala da mediteranska prehrana poboljšava raznolikost crijevnih bakterija koje su povezane sa zdravim starenjem.

Inače, prethodna istraživanja su pokazala da loša prehrana može negativno utjecati na snagu i izdržljivost starijih osoba, kao i na njihov mikrobiom.

Ovo istraživanje je pratilo kako mediteranska prehrana utječe na crijevne mikrobiome više od 600 ljudi, u dobi od 65 do 79 godina, koji su živjeli u Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Rezultati istraživanja su pokazali da je prakticiranje mediteranske prehrane tokom godinu dana bilo povezano s brojnim blagotvornim promjenama mikrobioma crijeva.

Jednako tako, pokazalo se da je mediteranska prehrana bila povezana s manjom proizvodnjom potencijalno štetnih upalnih kemijskih spojeva u crijevima.

Također, uočen je pad broja bakterija koje pomažu u stvaranju određenih žučnih kiselina. Inače, prekomjerna proizvodnja tih žučnih kiselina povezana je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, inzulinske rezistencije, masne jetre i oštećenja stanica.

Korisne promjene mikrobioma crijeva povezane s mediteranskom prehranom u velikoj su mjeri posljedica povećanja prehrambenih vlakana i pridruženih vitamina i minerala, poput vitamina C, B6, B9, te bakra, kalija, željeza, mangana i magnezija.

Izvor:
Gut