Zašto krumpir i žitarice ne mogu zamijeniti jedno drugo u zdravoj prehrani
Znanstvenici su pokazali da bijeli krumpir osigurava ključne hranjive tvari koje nedostaju mnogim ljudima, no zamjena žitaricama uzrokuje značajne gubitke željeza, folata i drugih esencijalnih hranjivih tvari, mijenjajući naše razumijevanje zdravih ugljikohidrata.
Valja istaknuti, da bijeli krumpir osigurava značajnu količinu kalija, vlakana i nekoliko vitamina, a škrobno povrće osigurava daleko više kalija i vitamina C od žitarica. Međutim, zamjena žitarica škrobnim povrćem smanjuje unos željeza, folata, kalcija i nekoliko vitamina B skupine.
Krumpir je prirodno bogat hranjivim tvarima, osiguravajući složene ugljikohidrate, kalij, vlakna, proteine i ključne vitamine poput B6 i C. Krumpir doprinosi značajnim količinama vlakana i kalija, dvaju hranjivih tvari koje mnogi ljudi nedovoljno konzumiraju.
Unatoč svojoj gustoći hranjivih tvari i popularnosti, ukupna konzumacija povrća i škrobnog povrća ostaje ispod preporučenih razina, iako je krumpir povezan s boljom ukupnom kvalitetom prehrane i ne pokazuje nikakvu štetu u odnosu na rizik od kroničnih bolesti.
Preporučene dnevne porcije bijelog krumpira osiguravale su značajne udjele ključnih hranjivih tvari: 11% dnevnog kalija, oko 10% vitamina B6 i bakra te najmanje 5% vlakana, magnezija, vitamina C, tiamina i niacina, a sve to uz doprinos od samo 5% dnevnih kalorija.
Sadržaj kalija u bijelom krumpiru bio je znatno veći nego u cjelovitim žitaricama i više nego trostruko veći od rafiniranih žitarica. Međutim, cjelovite žitarice pružale su daleko više vlakana od škrobnog povrća.
Trenutni obrasci unosa pokazali su prekomjernu konzumaciju rafiniranih žitarica i nedovoljnu konzumaciju cjelovitih žitarica i bijelog krumpira, dok je unos ostalog škrobnog povrća gotovo ispunio preporuke.
Izvor:
Frontiers in Nutrition