Meniereova bolest je heterogeno stanje


Meniereova bolest je heterogeno stanje

Meniereova bolest je heterogeno stanje s podskupinama koje karakteriziraju specifične kliničke značajke, ukazuju rezultati nove britanske studije u kojoj je sudjelovalo 411 pacijenata.

Stručnjaci su identificirali dvije glavne skupine: Grupa 1 je uključivala pacijente s dijagnosticiranom upalom uha (omjer vjerojatnosti 0,30), dok su pacijenti koji su prijavili tinitus u oba uha, tinitus niskog tona i stres kao okidač za napade vrtoglavice  imali veću vjerojatnost da će biti u Grupi 2 (omjeri izgleda 11,89, 21,09, odnosno 14,94). Grupiranje u Grupu 2 bilo je značajno vjerojatnije za one kojima je dijagnosticiran benigni paroksizmalni položajni vertigo, autoimuna bolest, depresija, migrene, alergija na lijekove i peludna groznica (omjeri izgleda 13,14, 5,97, 4,72, 3,13, 3,25 i 3,12).

Uvažavanje mogućnosti postojanja Meniereove bolesti kao spektra kliničkih podtipova ključno je za usmjeravanje daljnjih istraživanja temeljnih patofizioloških mehanizama, za ciljanje specifičnih strategija liječenja i za omogućavanje boljeg razumijevanja fiziologije mikrookruženja unutarnjeg uha, ističu stručnjaci.

Izvor:
The Laryngoscope