Mliječni proizvodi mogu pomoći u sprječavanju dijabetesa


Mliječni proizvodi mogu pomoći u sprječavanju dijabetesa

Rezultati studije provedene na više od 3.700 ispitanika pokazali su da prirodni sastojak mliječnih proizvoda, trans-palmitoleinska kiselina, može pomoći u smanjivanju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Naime pokazalo se da su ispitanici s višim razinama trans-palmitoleinske kiseline imali 60 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2.

Trans-palmitoleinska kiselina može se naći u mlijeku, siru, jogurtu i maslacu, a naše tijelo ju ne može proizvesti.

Znanstvenici preporučuju da sve osobe, bilo da imaju ili nemaju dijabetes, trebaju imati zdravu i uravnoteženu prehranu, s malo masti, soli i šećera te s puno voća i povrća. Stoga ističu da nije preporučljivo povećavati unos bilo koje vrste hrane kako bi smanjili svoj rizik za dijabetes tipa 2.

Rezultati su isto tako pokazali da su povišene razine trans-palmitoleinske kiseline povezane sa zdravijom razinom kolesterola i inzulina te boljom osjetljivosti na inzulin.

Izvor:
Annals of Internal Medicine