Može li kakao poboljšati kognitivne funkcije?


Može li kakao poboljšati kognitivne funkcije?

Rezultati nove studije ukazuju da flavanoli koji se nalaze u kakau i drugim namirnicama i piću, mogu poboljšati kognitivno funkcioniranje. Inače, zdravstvene dobrobiti flavonola po zdravlje kardiovaskularnog sustava su već duže vrijeme poznate. 

Naime, brojne studije su pokazale da flavonoidi mogu pomoći u prevenciji srčane bolesti, moždanog udara i demencije.

Flavanoli, koji predstavljaju podskupinu flavonoida, molekule su koje se prirodno pojavljuju u namirnicama poput jabuka, bobičastog voća, kakaa, grožđa i čaja.

Ovo je prvo istraživanje koje je ukazalo na vezu između konzumacije flavonola i povećane metalne okrenosti kod zdravih mlađih osoba.

Rezultati kognitivnih testova pokazali su da su osobe nakon konzumacije kakaa obogaćenog flavanolima mogle izvršavati zadatke brže i preciznije.

Izvor:
Scientific Reports