Može li konzumacija jogurta smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2?


Može li konzumacija jogurta smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2?

Nedavni članak u časopisu The Journal of Nutrition ističe vjerodostojne, no ograničene znanstvene dokaze koji povezuju konzumaciju jogurta sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Inače, dokazi pokazuju da promjene načina života, uključujući prehranu, kontrolu težine i redovitu tjelesnu aktivnost, mogu znatno smanjiti rizik od dijabetesa.

Osim hranjivih tvari i probiotika, znanstvenici sugeriraju da jedinstvena kisela priroda jogurta može utjecati na to kako tijelo apsorbira ključne komponente.

Jogurt osigurava esencijalne hranjive tvari, uključujući vitamine B skupine, koji su povezani s nižim rizikom od dijabetesa. Procesi fermentacije povećavaju bioraspoloživost hranjivih tvari, dok probiotici i nusprodukti fermentacije mogu poboljšati zdravlje crijeva i smanjiti upalu, a oboje su čimbenici povezani s povećanom osjetljivošću na inzulin.

Smatra se, da redovita konzumacija jogurta, najmanje dvije šalice (tri porcije) tjedno, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Izvor:
Journal of Nutrition