Može li mango pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva?


Može li mango pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva?

Rezultati laboratorijskog istraživanja provedenog na štakorima pokazali su da značajno citoprotektivno djelovanje mangiferina kod raka debelog crijeva.  Naime, liječenje mangiferinom dovodi do pozitivne regulacije pro-apoptotskih (Bax) i anti-apoptotskih (β-katenin) proteina, povećanja antioksidativnih enzima, sniženih proupalnih citokina i zadržavanja parametara funkcije jetre i bubrega unutar normalnog raspona. 

Ove biološke aktivnosti mogle bi biti glavni mehanizam kemoprotektivnog potencijala. Sukladno tome, rezultati predstavljaju mangiferin kao bioaktivni sastojak koji može poslužiti kao održivi novi izvor za lijekove protiv poremećaja posredovanih oksidativnim stresom, uključujući kolorektalni karcinom

Inače, mangiferin je ksanton prisutan u značajnim količinama u višim biljkama i u različitim dijelovima ploda manga, kao što su kora, peteljke, lišće, jezgra i koštica. Posjeduje nekoliko zdravstvenih svojstava kao što su antioksidativno, antimikrobno, antidijabetičko, antialergijsko, antikancerogeno, hipokolesterolemično i imunomodulatorno.

Izvor:
Scientific Reports