Može li nam konzumiranje cjelovitih žitarica pomoći da živimo dulje?


Može li nam konzumiranje cjelovitih žitarica pomoći da živimo dulje?

Analiza 12 studija je pokazala da osobe koje jedu tri ili više porcija cjelovitih žitarica dnevno imaju 20 posto manji rizik od prijevremene smrti nego osobe koje su jele manje cjelovitih žitarica ili ih uopće nisu jele. Naime, pokazalo se da što je veći dnevni unos cjelovitih žitarica, to je manji rizik od smrti, posebice od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Inače, kada su žitarice rafinirane, one su mljevene, a taj proces uklanja mekinje i klice, kao i vlakna, željezo i mnoge B vitamine. Dok su cjelovite žitarice bogate vlaknima koja pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, kao i razine kolesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčane bolesti i dijabetesa.

Jednako tako, vlakna iz cjelovitih žitarica mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

Navedeni rezultati podupiru postojeće smjernice za prehranu koje preporučaju uključivanje tri porcije cjelovitih žitarica u našu svakodnevnu prehranu.

 Izvor:
Circulation