Može li se ugroziti opskrba lijekovima, a samim time i zdravlje bolesnika?


Može li se ugroziti opskrba lijekovima, a samim time i zdravlje bolesnika?

Zbog nezadovoljstva i kao reakcija na Ugovor o etičkom oglašavanju o lijekovima, koji je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) usvojilo na sjednici održanoj u četvrtak, 15. travnja 2010. godine, Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova (CARPC) i Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) uputile su dopis Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH, odnosno ministru Darku Milinoviću, u kojem traže hitan sastanak.

Nezadovoljstvo gotovo cijele farmaceutske industrije u Republici Hrvatskoj proizlazi iz činjenice da sve članice navedenih udruga podržavaju uvođenje načela etičkog oglašavanja o lijekovima, ali se oštro protive načinu provedbe koji uključuje uvođenje novih financijskih davanja pod krinkom uvođenja dodatnih "etičkih" pravila kojih ustvari nema, odnosno nisu jasno i transparentno definirana.

Dodatni razlog protivljenju ovom Ugovoru od strane farmaceutske industrije leži u tome da HZZO ustvari propisuje Ugovor koji se svojim odredbama stavlja iznad već postojećih pozitivnih zakonskih propisa (Pravilnik o oglašavanju lijekova i homeopatskih proizvoda) koji je propisalo samo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH.

Posljednji, no svakako ne zadnji razlog reakciji ove dvije krovne udruge leži u činjenici da Ugovor nije u ničijem interesu, nije uvažio prijedloge navedenih predstavnika farmaceutske industrije u Hrvatskoj i ustvari samo potvrđuje monopolistički položaj jednog od sudionika ovog tržišta – kupca lijekova, odnosno HZZO-a – koji potpisivanjem Ugovora uvjetuje uvrštavanje novih lijekova na Listu lijekova.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore prim. dr. Hrvoje Minigo izrazio je zabrinutost da bi se sukob između HZZO-a i farmaceutske industrije mogao odraziti na opskrbu lijekova, a samim time i na zdravlje bolesnika.

Istu zabrinutost izrazio je i predsjednik Hrvatske ljekarničke komore mag. Mate Portalan te dodao da bi Ugovor o etičkom oglašavanju o lijekovima i namet farmaceutskoj industriji od 3% na godišnji promet mogao dovesti do otpuštanja liječnika i farmaceuta koji rade u farmaceutskim tvrtkama, a gubitak uzrokovan nametom HZZO-a faramaceutske tvrtke pokušale bi podijeliti s dobavljačima, što bi u konačnici ugrozilo poslovanje ljekarni.

Ispred Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova (CARPC), Sani Pogorilić je izjavio da nepotpisivanje, po industriju nepovoljnog i nametnutog Ugovora, onemogućava dostupnost novih inovativnih lijekova i liječenja te istodobno smanjuje dostupnost generičkih lijekova koji bi snižavali cijene liječenja.

Dok je Matko Bolanča, predsjednik Hrvatske udruga poslodavaca - Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) izjavio: "Pod izlikom reguliranja etičnosti u oglašavanju lijekova Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje farmaceutskoj industriji uvodi novi parafiskalni namet tj. nepotrebno dodatno financijsko opterećenje od 3%. Jednostrana odluka HZZO-a predstavlja isključivo interese samo jedne ugovorne strane i donesena je bez uvažavanja sugestija farmaceutskih proizvođača. To, u situaciji kada je industrija već preopterećena poreznim i drugim davanjima, u slučaju lijekova može biti opasno jer može ugroziti kvalitetu, standarde liječenja i opskrbu tržišta lijekovima te dovesti do ozbiljnih posljedica za zdravlje hrvatskih građana."

Odgovorne osobe iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nisu željele dati izjavu obzirom da je postupak u vezi potpisivanja predmetnog ugovora još u tijeku.

O raspletu će evidentno morati svoje mišljenje dati i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović ili će u suprotnom postojati mogućnost da najveći dio tereta ovakvog postupka HZZO-a u konačnici podnesu pacijenti.